Kotlety z grzybów suszonych

Potrawy z grzybów

Spośród plonu runa leśnego w największej mierze korzystamy z grzybów. Przeważnie zjadamy je w potrawach w stanie świeżym i utrwalamy w occie jako marynaty. Znaczną również część zebranych grzybów suszymy i zużywamy je w okresie zimowym. Grzyby cenimy przede wszystkim za ich walory smakowe i zapach. Nawet niewielki dodatek suszonych grzybów dodanych do innych potraw podnosi walory smakowe. Przed użyciem należy grzyby suszone dobrze przepłukać w ciepłej wodzie dla usunięcia zanieczyszczeń. Grzyby suszone dodane do potraw kroimy w paski lub siekamy po ugotowaniu. Kotlet z grzybów suszonych należy podawać z ziemniakami i surówką z kapusty.

Rydze smażone

Ziemniaki z grzybami i jajami

print
Wydruk przepisu
Kotlety z grzybów suszonych
Dania Main Dish
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
porcję
Składniki
Dania Main Dish
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
porcję
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W niewielkiej ilości wody gotujemy grzyby pod przykryciem, pamiętając o dokładnym umyciu grzyb przed ich gotowaniem. Miękkie grzyby odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy w tłuszczu ale nie rumieniąc. Do gorącej cebuli dodajemy grzyby,czerstwą bułkę i jajo oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Pamiętamy żeby wymoczyć wcześniej bułkę w mleku. Po dokładnym wyrobieniu masy formujemy okrągłe kotlety. Każdy kotlet otaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z ziemniakami i surówką z kapusty.
 

Tags

Kategorie dań

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*