Przepisy kulinarne oraz rady praktyczne w zakresie żywienia – polskie suplementy diety -praktyczna kuchnia polska -blog kulinarny będący skarbnicą najlepszych przepisów na proste sprawdzone dania
Spośród plonu runa leśnego w największej mierze korzystamy z grzybów. Przeważnie zjadamy je w potrawach w stanie świeżym i utrwalamy w occie jako marynaty. Znaczną również część zebranych grzybów suszymy i zużywamy je w okresie zimowym. Grzyby cenimy przede wszystkim za ich walory smakowe i zapach. Nawet niewielki dodatek suszonych grzybów dodanych do innych potraw podnosi walory smakowe. Przed użyciem należy grzyby suszone dobrze przepłukać w ciepłej wodzie dla usunięcia zanieczyszczeń. Grzyby suszone dodane do potraw kroimy w paski lub siekamy po ugotowaniu. Kotlet z grzybów suszonych należy podawać z ziemniakami i surówką z kapusty.
W niewielkiej ilości wody gotujemy grzyby pod przykryciem, pamiętając o dokładnym umyciu grzyb przed ich gotowaniem. Miękkie grzyby odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy w tłuszczu ale nie rumieniąc. Do gorącej cebuli dodajemy grzyby,czerstwą bułkę i jajo oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Pamiętamy żeby wymoczyć wcześniej bułkę w mleku. Po dokładnym wyrobieniu masy formujemy okrągłe kotlety. Każdy kotlet otaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z ziemniakami i surówką z kapusty.