Kotlety z kaszy gryczanej
    Składniki
    Do panierowanioa
    Do smażenia
    Sposób przygotowania
    1. Oczyszczoną włoszczyznę ścieramy na grubej tarce, podsmażamy w tłuszczu. Zagotowujemy wodę, dodajemy do niej kaszę i podsmażone jarzyny, zagotowujemy mieszając kilkakrotnie. Nakrywamy garnek i wstawiamy na brzeg płyty. Drobno pokrajaną cebulę podsmażamy na złoty kolor. Czerstwa bułkę namoczoną w mleku lekko odciskamy i wraz z połową ugotowanej, przestudzonej kaszy przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy żółtka, cebulę, resztę kaszy, sól i pieprz do smaku – wyrabiamy. W końcu dodajemy ubitą pianę. Z masy formujemy równe, okrągłe kotlety i smażymy je na złoty kolor.Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym i surówką z pomidorów, z warzyw mieszanych lub z kapusty.
    print