Kura pieczona

Kura pieczona -przepis na kurę – Kura z rożna

Przepisy kulinarne czyli smacznie, starannie i czysto to blog o pożywieniu dającym energię do pracy .Gospodyni dbająca o zdrowie swej rodziny przyrządza pożywienie nie tylko smacznie, lecz również starannie i czysto. Pożywienie przyrządzone niestarannie z brudnych produktów przechowywanych w komorach lub w piwnicach – może być zakażone najróżniejszymi niewidzialnymi zarazkami, niebezpiecznymi dla ludzi. Przy nieuważnym przyrządzaniu łatwo mogą znależć się w potrawach produkty trujące.

Przepis na kurę – Kura pieczona – Kura z rożna

Również używanie naczyń z nieodpowiedniego tworzywa powoduje przechodzenie do potraw szkodliwych dla zdrowia trujących składników. Szkodliwe składniki w pokarmach powodują zatrucia, niekiedy nawet śmiertelne, mogą być różnorodne.Składniki trujące o różnej sile działania spotyka się w różnych surowcach roślinnych i zwierzęcych. Nie jedzmy nieznanych grzybów i jagód. Na pierwszym miejscu należy wymienić grzyby. Wypadki zatruć grzybami są u nas liczne. Dlatego należy do spożycia zbierać znane jadalne grzyby, przerabiając je możliwie jak  najszybciej. Kiełkujące ziemniaki są również szkodliwe. Znane są wypadki zatruć po spożyciu ziemniaków starych lub bardzo młodych. Zawierają one trujący związek chemiczny zwany solaniną. Dlatego starych, porośniętych ziemniaków nie należy gotować ani piec w skórkach.Przepisy kulinarne pieczeń cielęca duszona

przepis na kurę – kura z rożna

Mięso jest jednym z najcenniejszym produktem spożywczym. Przyrządzając potrawy z mięsa musimy zastanowić się nad jego najwłaściwszym użytkowaniem. Smak i zapach mięsa powodują, że inne produkty razem z nim ugotowane są smaczniejsze. Tę właściwość mięsa wykorzystujemy w przyrządzaniu potraw półmięsnych. Mięso przyniesie korzyści naszemu organizmowi nie wówczas, gdy zjemy raz od święta duży kawał, lecz gdy dodamy częściej małe jego ilości do potraw mącznych czy jarzynowych. Mięso surowe spożywamy bardzo rzadko i to najczęściej, jako lekarstwo, na przykład wątrobę, która zawiera w stanie surowym składniki leczące blednicę, czyli anemia. Składniki te przy gotowaniu ulegają zniszczeniu. Mięso gotujemy, smażymy, pieczemy lub dusimy. Nieumiejętne przyrządzanie mięsa traci dużo  zawartych w nim składników odżywczych. Aby temu zapobiec, należy przestrzegać wskazówek podanych przy poszczególnych przepisach. Przepis na kurę.

print
Wydruk przepisu
Kura pieczona
kura pieczona
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 3 godziny
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 3 godziny
Porcje
porcje
Składniki
kura pieczona
Sposób przygotowania
  1. Oczyszczoną, umytą, skruszałą kurę nacieramy solą z zewnątrz i wewnątrz. W dole brzucha z obu stron robimy w skórze otwory nożem. W otwory te ( przecięcia) wkładamy nóżki kury, obcięte poniżej stawów kolanowych. Tak przygotowaną kurę układamy na brytfannie grzbietem do dołu, polewamy stopionym tłuszczem i wstawiamy do piekarnika. W chwili gdy kura zacznie się rumienić, wlewamy do brytfanny kilka łyżek wody. W czasie dalszego pieczenia oblewamy kurę kilkakrotnie wytworzonym sosem aby była bardziej soczysta. Jeżeli kura jest niezbyt tłusta, możemy ją obłożyć cienkimi plastrami słoniny. Po wyjęciu z pieca kurę przecinamy wzdłuż na połowy, następnie każdą połowę dzielimy na kawałki. Podajemy z ziemniakami, sałatą lub z ogórkami czy z borówkami. Kurę możemy także nadziać na butelkę wypełnioną odrobiną wody, pozostałe czynności wykonujemy tak samo.
Pozostałe informacje

Przepisy kulinarne czyli smacznie, starannie i czysto to blog o pożywieniu dającym energię do pracy .Gospodyni dbająca o zdrowie swej rodziny przyrządza pożywienie nie tylko smacznie, lecz również starannie i czysto. Pożywienie przyrządzone niestarannie z brudnych produktów przechowywanych w komorach lub w piwnicach - może być zakażone najróżniejszymi niewidzialnymi zarazkami, niebezpiecznymi dla ludzi. Przy nieuważnym przyrządzaniu łatwo mogą znależć się w potrawach produkty trujące. Również używanie naczyń z nieodpowiedniego tworzywa powoduje przechodzenie do potraw szkodliwych dla zdrowia trujących składników. Szkodliwe składniki w pokarmach powodują zatrucia, niekiedy nawet śmiertelne, mogą być różnorodne.Składniki trujące o różnej sile działania spotyka się w różnych surowcach roślinnych i zwierzęcych. Nie jedzmy nieznanych grzybów i jagód. Na pierwszym miejscu należy wymienić grzyby. Wypadki zatruć grzybami są u nas liczne. Dlatego należy do spożycia zbierać znane jadalne grzyby, przerabiając je możliwie jak  najszybciej. Kiełkujące ziemniaki są również szkodliwe. Znane są wypadki zatruć po spożyciu ziemniaków starych lub bardzo młodych. Zawierają one trujący związek chemiczny zwany solaniną. Dlatego starych, porośniętych ziemniaków nie należy gotować ani piec w skórkach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons