Kura pieczona
    Porcje Czas przygotowania
    4porcje 15minut
    Czas oczekiwania
    3godziny
    Porcje Czas przygotowania
    4porcje 15minut
    Czas oczekiwania
    3godziny
    Składniki
    Sposób przygotowania
    1. Oczyszczoną, umytą, skruszałą kurę nacieramy solą z zewnątrz i wewnątrz. W dole brzucha z obu stron robimy w skórze otwory nożem. W otwory te ( przecięcia) wkładamy nóżki kury, obcięte poniżej stawów kolanowych. Tak przygotowaną kurę układamy na brytfannie grzbietem do dołu, polewamy stopionym tłuszczem i wstawiamy do piekarnika. W chwili gdy kura zacznie się rumienić, wlewamy do brytfanny kilka łyżek wody. W czasie dalszego pieczenia oblewamy kurę kilkakrotnie wytworzonym sosem aby była bardziej soczysta. Jeżeli kura jest niezbyt tłusta, możemy ją obłożyć cienkimi plastrami słoniny. Po wyjęciu z pieca kurę przecinamy wzdłuż na połowy, następnie każdą połowę dzielimy na kawałki. Podajemy z ziemniakami, sałatą lub z ogórkami czy z borówkami. Kurę możemy także nadziać na butelkę wypełnioną odrobiną wody, pozostałe czynności wykonujemy tak samo.
    Pozostałe informacje

    Przepisy kulinarne czyli smacznie, starannie i czysto to blog o pożywieniu dającym energię do pracy .Gospodyni dbająca o zdrowie swej rodziny przyrządza pożywienie nie tylko smacznie, lecz również starannie i czysto. Pożywienie przyrządzone niestarannie z brudnych produktów przechowywanych w komorach lub w piwnicach – może być zakażone najróżniejszymi niewidzialnymi zarazkami, niebezpiecznymi dla ludzi. Przy nieuważnym przyrządzaniu łatwo mogą znależć się w potrawach produkty trujące. Również używanie naczyń z nieodpowiedniego tworzywa powoduje przechodzenie do potraw szkodliwych dla zdrowia trujących składników. Szkodliwe składniki w pokarmach powodują zatrucia, niekiedy nawet śmiertelne, mogą być różnorodne.Składniki trujące o różnej sile działania spotyka się w różnych surowcach roślinnych i zwierzęcych. Nie jedzmy nieznanych grzybów i jagód. Na pierwszym miejscu należy wymienić grzyby. Wypadki zatruć grzybami są u nas liczne. Dlatego należy do spożycia zbierać znane jadalne grzyby, przerabiając je możliwie jak  najszybciej. Kiełkujące ziemniaki są również szkodliwe. Znane są wypadki zatruć po spożyciu ziemniaków starych lub bardzo młodych. Zawierają one trujący związek chemiczny zwany solaniną. Dlatego starych, porośniętych ziemniaków nie należy gotować ani piec w skórkach.

    print