
Kurczęta pieczone w słoninie – przepis na pieczone kurczęta
Jak przyrządzamy:
Oczyszczone, umyte kurczęta rozbieramy na części, solimy. Słoninę krajemy w cienkie plastry i okładamy nią kurczęta. Układamy pokrojone części kurcząt na brytfance, polewamy stopionym masłem i wstawiamy do piekarnika. Gdy słonina na kurczętach się zrumieni, skrapiamy je kilkoma łyżkami wody. Miękkie kurczęta wyjmujemy z pieca. Każdą porcje ubieramy słoniną. Podajemy z ziemniakami i z sałatą lub mizerią z ogórków.
Cenne rady:
Mięso jest jednym z najcenniejszym produktem spożywczym. Przyrządzając potrawy z mięsa musimy zastanowić się nad jego najwłaściwszym użytkowaniem. Smak i zapach mięsa powodują, że inne produkty razem z nim ugotowane są smaczniejsze. Tę właściwość mięsa wykorzystujemy w przyrządzaniu potraw półmięsnych. Mięso przyniesie korzyści naszemu organizmowi nie wówczas, gdy zjemy raz od święta duży kawał, lecz gdy dodamy częściej małe jego ilości do potraw mącznych czy jarzynowych. Mięso surowe spożywamy bardzo rzadko i to najczęściej, jako lekarstwo, na przykład wątrobę, która zawiera w stanie surowym składniki leczące blednicę, czyli anemia. Składniki te przy gotowaniu ulegają zniszczeniu. Mięso gotujemy, smażymy, pieczemy lub dusimy. Nieumiejętne przyrządzanie mięsa traci dużo zawartych w nim składników odżywczych. Aby temu zapobiec, należy przestrzegać wskazówek podanych przy poszczególnych przepisach.Kurczęta pieczone w słoninie – przepis na pieczone kurczęta.
Kurczęta pieczone w słoninie – przepis na pieczone kurczęta

Czas oczekiwania | 1 godzina |
Porcje | porcje |
- 2 sztuki kurczęta
- 8 dkg słoniny
- 2 dkg masła
- 1 porcja soli do smaku
- 1 porcja zielona pietruszka
Składniki
| ![]() |
- 1. Kurczęta solimy. 2. Kroimy słoninę w cienkie plastry i okładamy nią kurczęta. 3. Układamy kurczęta na brytfannie i polewamy stopionym masłem. 4. Gdy słonina się zrumieni skraplamy wodą. 5. Miękkie kurczęta wyjmujemy z pieca i podajemy z kartoflami i mizerią.