Pieczeń cielęca duszona

Pieczeń cielęca duszona-przepis na pieczeń – przepisy kulinarne

Mięso jest jednym z najcenniejszym produktem spożywczym. Przyrządzając potrawy z mięsa musimy zastanowić się nad jego najwłaściwszym użytkowaniem. Smak i zapach mięsa powodują, że inne produkty razem z nim ugotowane są smaczniejsze. Tę właściwość mięsa wykorzystujemy w przyrządzaniu potraw półmięsnych. Mięso przyniesie korzyści naszemu organizmowi nie wówczas, gdy zjemy raz od święta duży kawał, lecz gdy dodamy częściej małe jego ilości do potraw mącznych czy jarzynowych. Mięso surowe spożywamy bardzo rzadko i to najczęściej, jako lekarstwo, na przykład wątrobę, która zawiera w stanie surowym składniki leczące blednicę, czyli anemia.

Składniki te przy gotowaniu ulegają zniszczeniu. Mięso gotujemy, smażymy, pieczemy lub dusimy. Nieumiejętne przyrządzanie mięsa traci dużo  zawartych w nim składników odżywczych. Aby temu zapobiec, należy przestrzegać wskazówek podanych przy poszczególnych przepisach.Przepis na kotlety schabowe. Przepis na pieczeń.

Bigos

print

Wydruk przepisu
Pieczeń cielęca duszona
Pieczeń wołowa na dziko
Czas przygotowania 2 godziny
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 2 godziny
Porcje
porcje
Składniki
Pieczeń wołowa na dziko
Sposób przygotowania
  1. Łopatkę cielęcą myjemy w całości i usuwamy kości. Czosnek rozcieramy z solą i nacieramy nim całe mięso, następnie zwijamy mięso w rulon i sznurkiem wiążemy, jak baleron. Oprószamy mięso mąką i obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano, a następnie przekładamy do garnka, podlewamy wywarem i dusimy do miękkości. Od czasu do czasu odwracamy mięso w sosie, żeby się równo dusiło. Miękkie mięso wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. Sos podprawiamy mąką pozostałą od oprószenia mięsa, z ostudzonego mięsa zdejmujemy sznurek, kroimy mięso w plastry, wkładamy do sosu i przed podaniem zagrzewamy. Podajemy na gorąco z ziemniakami i z warzywami lub na zimno pokrajane w cienkie plastry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons