Pierogi z kapustą
Przepis na pierogi jest posiłkiem przyrządzanym z mąki i wody tak zwanego ciasta pierogowego które zyskuje na smaku jeżeli dodamy do niego jaja. Ten dodatek jest bardzo ważny gdyż ciasto jest bardziej sprężyste i apetyczne. Pełnowartościowe białko jaja wzbogaca mniej wartościowe białko mąki. Po dodaniu do mąki wody i jaj mieszamy nożem składniki a następnie czystymi rękami wyrabiamy ciasto pierogowe aby stało się jednolite oraz gładkie i sprężyste. Cechy te bowiem świadczą że składniki dobrze się ze sobą połączyły. Pierogi z kapustą podajemy polane tłuszczem.

Wyrabiamy ciasto pierogowe.
2 kg mąki

4 jaja

2 łyżki margaryny, 1/2 łyżki soli, 2 łyżki śmietany

Mieszamy z ciepłą wodą ok 1 litry, wyrobione ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy.

Wycinamy szklanką

Lepimy pierogi

Ugotowane Pierogi podajemy polane słoniną lub boczkiem ze skwarkami.
Zapraszamy do sklepu.
http://grzegorzsokolowski.myduolife.com/shop.html

Czas gotowania | 1 godzina |
Porcje | porcje |
- 1,5 kg kapusty białej
- 5 dkg słoniny
- 10 dkg cebuli
- 2 dkg grzybów suszonych
- 1 porcja soli do smaku
- 1 porcja pieprzu do smaku
- 1 sztuka jajo
- 6 dkg słoniny
Składniki Nadzienie do pierogów z kapustą
Do polania pierogów z kapustą
| ![]() |
- Oczyszczoną białą kapustę szatkujemy drobno. Cebulę podsmażamy na słoninie. Do cebuli dodajemy kapustę. Skrapiamy kilkoma łyżkami wody i dusimy do miękkości. Suszone grzyby gotujemy oddzielnie. Miękkie grzyby drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Do miękkiej kapusty dodajemy sól i pieprz do smaku, jaja i mieszamy.