Pierogi z kapustą – przepisy kulinarne

Pierogi z kapustą

Przepis na pierogi jest posiłkiem przyrządzanym z mąki i wody tak zwanego ciasta pierogowego które zyskuje na smaku jeżeli dodamy do niego jaja. Ten dodatek jest bardzo ważny gdyż ciasto jest bardziej sprężyste i apetyczne. Pełnowartościowe białko jaja wzbogaca mniej wartościowe białko mąki. Po dodaniu do mąki wody i jaj mieszamy nożem składniki a następnie czystymi rękami wyrabiamy ciasto pierogowe aby stało się jednolite oraz gładkie i sprężyste. Cechy te bowiem świadczą że składniki dobrze się ze sobą połączyły. Pierogi z kapustą podajemy polane tłuszczem.

ciasto na pierogi
ciasto na pierogi

Wyrabiamy ciasto pierogowe.

2 kg mąki

składniki na pierogi
składniki na pierogi

4 jaja

składniki na pierogi
składniki na pierogi

2 łyżki margaryny, 1/2 łyżki soli, 2 łyżki śmietany

przepis na pierogi z kapustą
przepis na pierogi z kapustą

Mieszamy z ciepłą wodą ok 1 litry, wyrobione ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy.

ciasto pierogowe
ciasto pierogowe

Wycinamy szklanką

składniki na pierogi 2
składniki na pierogi 2

Lepimy pierogi

pierogi z kapustą
pierogi z kapustą

Ugotowane Pierogi podajemy polane słoniną lub boczkiem ze skwarkami.

Zapraszamy do sklepu.

http://grzegorzsokolowski.myduolife.com/shop.html

print
Wydruk przepisu
Pierogi z kapustą
przepis na pierogi
Czas gotowania 1 godzina
Porcje
porcje
Składniki
Nadzienie do pierogów z kapustą
Do polania pierogów z kapustą
Czas gotowania 1 godzina
Porcje
porcje
Składniki
Nadzienie do pierogów z kapustą
Do polania pierogów z kapustą
przepis na pierogi
Sposób przygotowania
  1. Oczyszczoną białą kapustę szatkujemy drobno. Cebulę podsmażamy na słoninie. Do cebuli dodajemy kapustę. Skrapiamy kilkoma łyżkami wody i dusimy do miękkości. Suszone grzyby gotujemy oddzielnie. Miękkie grzyby drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Do miękkiej kapusty dodajemy sól i pieprz do smaku, jaja i mieszamy.
 

Kategorie dań

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*