Placek kruchy ze śliwkami

Placek kruchy ze śliwkami – przepis na placek ze śliwkami – przepisy na ciasta i ciastka

Placek kruchy ze śliwkami;

Mąkę posiekaną z tłuszczem mieszamy z cukrem i proszkiem spulchniającym, dodajemy śmietanę, dwa żółtka i dwa całe jaja, zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto wynosimy w chłodne miejsce, aby wypoczęło. Śliwki myjemy, przekrawamy na połowy i wyjmujemy pestki..Ciasto dzielimy na części, wałkujemy na kształt blachy. Wywałkowane placki układamy na blachach  wysmarowanych tłuszczem, smarujemy białkiem połówki śliwek, układamy rzędami skórką do ciasta,każdą lekko wciskamy.

Placek pieczemy na gorącym  piekarniku, po upieczeniu kroimy w kwadraty, posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Herbatniki

Przepisy na ciasta i ciastka

Najczęściej pieczemy ciasta  drożdżowe, kruche lub biszkoptowe. Głównymi składnikami ciasta drożdżowego są: mąka, mleko lub woda, drożdże oraz dodatki, jak cukier, tłuszcz, jaja i zapachy – przyprawy. Im większa jest ilość dodatków do mąki, tym ciasto jest bogatsze, a zatem potrzebuję większej ilości drożdży.

Przed zarabianiem ciasta przygotowujemy rozczyn. Do przygotowania rozczynu bierzemy podaną w przepisach ilość drożdży, trochę cukru, mleka i mąki, mieszamy wszystko i odstawiamy w ciepłe, lecz niezbyt gorące miejsce aby drożdże nie zaparzyć. Gdy po kilku minutach rozczyn wyrasta, mamy pewność że drożdże są świeże i ciasto będzie rosło.

print

Wydruk przepisu
Placek kruchy ze śliwkami
Porcje
Składniki
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. 1. Mąkę mieszamy z tłuszczem, cukrem i proszkiem spulchniającym. 2. Dodajemy śmietanę, dwa żółtka, dwa całe jaja. 3. Zagniatamy ciasto. 4. Wyrobione ciasto wynosimy w chłodne miejsce. 5. Śliwki myjemy, przekrawamy na połowy i wyjmujemy pestki. 6. Ciasto dzielimy na części, wałkujemy w kształt blachy. 7. Wywałkowane placki układamy na blachach wysmarowanych tłuszczem. 8. Smarujemy białkiem połówki śliwek i układamy rzędami skórką do ciasta - każdą lekko wciskamy. 9. Placek pieczemy w gorącym piekarniku. 10. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons