Porady i przepisy kulinarne – Mizeria

Porady i przepisy kulinarne – Mizeria- przepis na mizerię-ogórki

Kotlet schabowy

Witaminy – składniki pożywienia niezbędne dla zdrowia – przepis na Mizerię – Porady i przepisy kulinarne – Mizeria-Ogórki

W produktach spożywczych, z których organizm czerpie budulec i energię, znajdują się jeszcze inne składniki odżywcze. Równie ważne i konieczne dla zdrowia człowieka. Przez długie lata nie potrafiono sobie wyjaśnić, dlaczego ludzie zapadali na różne, niekiedy bardzo ciężkie choroby. Mimo dobrych warunków bytowania i spożywania obfitych posiłków składających się w głównej mierze z produktów mięsnych i mącznych.

Długotrwałe obserwację i badania wykazały, że głównym powodem występowania tego rodzaju schorzeń jest zbyt małe spożycie lub całkowity brak w pożywieniu warzyw i owoców. W skład których wchodzi przepis na sałatkę po grecku.  Dawniej, a niekiedy i dziś jeszcze nie zdawano sobie znaczenia warzyw i owoców w odżywianiu. Może nam się wdawać że w warzywach i owocach jest głównie woda.

Porady i przepisy kulinarne – Mizeria- przepisy kulinarne-ogórki

Z codziennej praktyki wiemy, jak niewiele suszu pozostaje z użytych do suszenia jabłek lub malin albo jak dużo wody można odcisnąć z utartych  ziemniaków lub marchwi. Jednakże po odciśnięciu owoców lub warzyw nie otrzymujemy czystej wody, lecz sok o określonym smaku, kolorze, zapachu. Zapamiętajmy więc że właśnie w tym soku rozpuszczone są drogocenne dla organizmu człowieka składniki odżywcze, a między innymi takie, które nazywamy witaminami.

Dotychczas poznano około trzydziestu witamin. Każda z nich ma swoją nazwę, a ponadto poszczególne witaminy oznaczono dużymi literami alfabetu (A, B C,D i tak dalej). Nie wszystkie z poznanych witamin znajdują się z soku z warzyw i owoców, nie wszystkie również rozpuszczają się w wodzie. Niektóre witaminy zawarte są w innych produktach spożywczych jak, tran, masło, śmietana, żółtko jaja, wątroba, mleko, a więc w produktach zawierających tłuszcz. Są to witaminy, które nie rozpuszczają się w wodzie, lecz rozpuszczają się w tłuszczu.

Witaminy znajdują się zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych. Codzienne pożywienie może zapewnić potrzebną człowiekowi ilość witamin tylko wówczas, gdy potrawy wchodzące w skład posiłków są właściwie dobierane. Ważny jest także sposób przyrządzania potraw, gdyż nieumiejętne przyrządzanie może w dużym stopniu, a nawet całkowicie zniszczyć witaminy zawarte w produktach. Wskazania jak zachować witaminy w posiłkach znajdziecie w szczegółowych opisach wykonania potraw.Mizeria-ogórki.

Przepis na Mizerię – ogórki

print

Wydruk przepisu
Porady i przepisy kulinarne - Mizeria
przepis na mizerię
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
porcje
Składniki
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
porcje
Składniki
przepis na mizerię
Sposób przygotowania
  1. 1. Ogórki dokładnie myjemy, obieramy. 2. Kroimy na cienkie plasterki i mieszamy z pomidorami - doprawiamy solą oraz pieprzem. 3. Dodajemy posiekany szczypiorek, oraz śmietanę . 4. Wszystko razem dokładnie mieszamy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons