Bigos – Przepisy kulinarne

Bigos
Bigos

Do potraw półmięsnych zawsze mięso dodaję się w niewielkich ilościach. Podstawę potraw półmięsnych stanowią warzywa oraz ziemniaki i fasola a także kluski lub kasza. Ze względu na wartość odżywczą i nieduży koszt tych potraw słuszne jest jak najszersze ich stosowanie. Dodatek niewielkiej ilości mięsa do produktów pochodzenia roślinnego podnosi i uzupełnia ich wartość odżywczą i smakową.Potrawy półmięsne mogą zastąpić podstawowy posiłek jakim jest obiad.

Podstawą przy przyrządzeniu potraw półmięsnych takich jak bigos są najczęściej warzywa. Mięso dodajemy do warzyw po uprzednim jego obsmażeniu. Przez obsmażenie mięsa i zrumienienie jego powierzchni uzyskujemy zapach i smak  które wytwarzają się podczas zmian zachodzących w mięsie w czasie smażenia. Nie uzyskamy takiego samego smaku potraw dając do warzyw mięso nie podsmażone.

print
Wydruk przepisu
Bigos
Bigos
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 2 godziny
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 2 godziny
Porcje
porcje
Składniki
Bigos
Sposób przygotowania
  1. Kiszoną kapustę wraz z umytymi i namoczonymi grzybami nastawiamy do gotowania w małej ilości wody. Gdy kapusta mięknie dodajemy poszatkowaną białą kapustę i pokrajaną w drobną kostkę kiełbasę oraz boczek a także obrumienione z cebulą mięso wieprzowe i ziele oraz liść laurowy a także pieprz ziarnisty. Gdy wszystkie składniki są miękkie dodajemy przecier z pomidorów i zasmażkę z mąki i słoniny.Potrawę zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy z chlebem lub z ziemniakami.
  2. Głównymi składnikami bigosu są różne rodzaje mięsa, kapusta oraz wiele rodzajów kiełbasy. Mięso może być ze schabu, cielęciny czy też boczek i żebra a także drób jak kaczka, gęś oraz indyk.
Pozostałe informacje

 

 

 

 

Kategorie dań

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*