Bigos – Przepisy kulinarne

 

Do potraw półmięsnych zawsze mięso dodaję się w niewielkich ilościach. Podstawę potraw półmięsnych stanowią warzywa oraz ziemniaki i fasola, kluski lub kasza. Ze względu na wartość odżywczą i nieduży koszt tych potraw słuszne jest jak najszersze ich stosowanie. Dodatek niewielkiej ilości mięsa do produktów pochodzenia roślinnego podnosi i uzupełnia ich wartość odżywczą i smakową.Potrawy półmięsne mogą zastąpić podstawowy posiłek jakim jest obiad. Podstawą przy przyrządzeniu potraw półmięsnych są najczęściej warzywa. Mięso dodajemy do warzyw po uprzednim jego obsmażeniu. Przez obsmażenie mięsa i zrumienienie jego powierzchni uzyskujemy zapach i smak  które wytwarzają się podczas zmian zachodzących w mięsie w czasie smażenia. Nie uzyskamy takiego samego smaku potraw dając do warzyw mięso nie podsmażone.

sałatka po grecku

print
Wydruk przepisu
Bigos
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 2 godziny
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 2 godziny
Porcje
porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Kiszoną kapustę wraz z umytymi i namoczonymi grzybami nastawiamy do gotowania w małej ilości wody. Gdy kapusta mięknie dodajemy poszatkowaną białą kapustę i pokrajaną w drobną kostkę kiełbasę oraz boczek a także obrumienione z cebulą mięso wieprzowe i ziele oraz liść laurowy a także pieprz ziarnisty. Gdy wszystkie składniki są miękkie dodajemy przecier z pomidorów i zasmażkę z mąki i słoniny.Potrawę zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy z chlebem lub z ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons