Przepis na jabłka pieczone

Przepis na jabłka pieczone, przepisy na desery

 

Witaminy – składniki pożywienia niezbędne dla zdrowia

W produktach spożywczych, z których organizm czerpie budulec i energię, znajdują się jeszcze inne składniki odżywcze. Równie ważne i konieczne dla zdrowia człowieka. Przez długie lata nie potrafiono sobie wyjaśnić, dlaczego ludzie zapadali na różne, niekiedy bardzo ciężkie choroby.  Mimo dobrych warunków bytowania i spożywania obfitych posiłków składających się w głównej mierze z produktów mięsnych i mącznych.

Długotrwałe obserwację i badania wykazały, że głównym powodem występowania tego rodzaju schorzeń jest zbyt małe spożycie lub całkowity brak w pożywieniu warzyw i owoców. W skład których wchodzi przepis na jabłka pieczone. Dawniej, a niekiedy i dziś jeszcze nie zdawano sobie znaczenia warzyw i owoców w odżywianiu. Może nam się wdawać że w warzywach i owocach jest głównie woda.

Z codziennej praktyki wiemy, jak niewiele suszu pozostaje z użytych do suszenia jabłek lub malin albo jak dużo wody można odcisnąć z utartych  ziemniaków lub marchwi. Jednakże po odcisnięciu owoców lub warzyw nie otrzymujemy czystej wody, lecz sok o określonym smaku, kolorze, zapachu. Zapamiętajmy więc że właśnie w tym soku rozpuszczone są drogocenne dla organizmu człowieka składniki odżywcze, a między innymi takie, które nazywamy witaminami. Dotychczas poznano około trzydziestu witamin.Deser.

Każda z nich ma swoją nazwę, a ponadto poszczególne witaminy oznaczono dużymi literami alfabetu (A, B C,D i tak dalej). Nie wszystkie z poznanych witamin znajdują się z soku z warzyw i owoców, nie wszystkie również rozpuszczają się w wodzie. Niektóre witaminy zawarte są w innych produktach spożywczych jak, tran, masło, śmietana, żółtko jaja, wątroba, mleko, a więc w produktach zawierających tłuszcz. Są to witaminy, które nie rozpuszczają się w wodzie, lecz rozpuszczają się w tłuszczu. Witaminy znajdują się zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych. Codzienne pożywienie może zapewnić potrzebną człowiekowi ilość witamin tylko wówczas, gdy potrawy wchodzące w skład posiłków są właściwie dobierane. Ważny jest także sposób przyrządzania potraw, gdyż nieumiejętne przyrządzanie może w dużym stopniu, a nawet całkowicie zniszczyć witaminy zawarte w produktach. Wskazania jak zachować witaminy w posiłkach znajdziecie w szczegółowych opisach wykonania potraw. Przepis na jabłka pieczone to sprawdzony i smaczny deser dla całej rodziny.Przepisy na desery.Kompoty i kisiele.

 

Pory w sosie zasmażanym

print

Wydruk przepisu
Przepis na jabłka pieczone
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Jabłka równej wielkości, nie obite i bez czarnych plam na skórce wycieramy i myjemy. Od ogonka skrawamy przykrywki na centymetr, łyżeczką wybieramy gniazda nasienne. W miejsca wybranych gniazd nasypujemy cukru, przykrywamy. Układamy jabłka na blasze, najlepiej emaliowanej i wstawiamy do niezbyt gorącego piekarnika. Pieczemy ostrożnie aby skórka się nie zrumieniła. Możemy zamiast cukru dać do środka jabłek osączoną z soku konfiturę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons