Pyszne krokiety

Krokiety z grzybami,przepis na krokiety , krokiety z barszczem,przepis na krokiety z mięsem- pyszne krokiety

print

Wydruk przepisu
Krokiety
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
Składniki
Ciasto na naleśniki
Farsz do krokietów
Panierka do krokietów
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
Składniki
Ciasto na naleśniki
Farsz do krokietów
Panierka do krokietów
Sposób przygotowania
  1. Wyrabiamy ciasto na naleśniki, odstawiamy na 45 minut i w tym czasie przygotowujemy farsz na krokiety; podsmażamy pieczarki razem z cebulką na maśle i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrobione ciasto na naleśniki nakładamy farszem i zawijamy a następnie obtaczamy w jajku oraz w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
  2. Witaminy - składniki pożywienia niezbędne dla zdrowia W produktach spożywczych, z których organizm czerpie budulec i energię, znajdują się jeszcze inne składniki odżywcze, równie ważne i konieczne dla zdrowia człowieka. Przez długie lata nie potrafiono sobie wyjaśnić, dlaczego ludzie zapadali na różne, niekiedy bardzo ciężkie choroby, mimo dobrych warunków bytowania i spożywania obfitych posiłków składających się w głównej mierze z produktów mięsnych i mącznych. Długotrwałe obserwację i badania wykazały, że głównym powodem występowania tego rodzaju schorzeń jest zbyt małe spożycie lub całkowity brak w pożywieniu warzyw i owoców . Dawniej, a niekiedy i dziś jeszcze nie zdawano sobie znaczenia warzyw i owoców w odżywianiu. Może nam się wdawać że w warzywach i owocach jest głównie woda. Z codziennej praktyki wiemy, jak niewiele suszu pozostaje z użytych do suszenia jabłek lub malin albo jak dużo wody można odcisnąć z utartych  ziemniaków lub marchwi. Jednakże po odcisnięciu owoców lub warzyw nie otrzymujemy czystej wody, lecz sok o określonym smaku, kolorze, zapachu. Zapamiętajmy więc że właśnie w tym soku rozpuszczone są drogocenne dla organizmu człowieka składniki odżywcze, a między innymi takie, które nazywamy witaminami. Dotychczas poznano około trzydziestu witamin. Każda z nich ma swoją nazwę, a ponadto poszczególne witaminy oznaczono dużymi literami alfabetu (A, B C,D i tak dalej). Nie wszystkie z poznanych witamin znajdują się z soku z warzyw i owoców, nie wszystkie również rozpuszczają się w wodzie. Niektóre witaminy zawarte są w innych produktach spożywczych jak, tran, masło, śmietana, żółtko jaja, wątroba, mleko, a więc w produktach zawierających tłuszcz. Są to witaminy, które nie rozpuszczają się w wodzie, lecz rozpuszczają się w tłuszczu. Witaminy znajdują się zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych. Codzienne pożywienie może zapewnić potrzebną człowiekowi ilość witamin tylko wówczas, gdy potrawy wchodzące w skład posiłków są właściwie dobierane. Ważny jest także sposób przyrządzania potraw, gdyż nieumiejętne przyrządzanie może w dużym stopniu, a nawet całkowicie zniszczyć witaminy zawarte w produktach. Wskazania jak zachować witaminy w posiłkach znajdziecie w szczegółowych opisach wykonania potraw takich jak przepis na racuchy drożdżowe czyli wspaniały deser na każdą okazje.
Pozostałe informacje

 

Kategorie dań

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*