Przepisy kulinarne oraz rady praktyczne w zakresie żywienia – polskie suplementy diety -praktyczna kuchnia polska -blog kulinarny będący skarbnicą najlepszych przepisów na proste sprawdzone dania
Mięso gotowane – rosół z kury – przepisy kulinarne
Do gotowania nadają się zasadniczo wszystkie rodzaje mięsa. Wskazane jest jednak gotować tylko takie mięso, którego nie można smażyć ani piec. Na przykład mięso zwierząt starych, nóżki, golonki, żeberka. Najczęściej gotujemy wołowinę: mostek, szponder. Z wieprzowiny, cielęciny i baranin do gotowania przeznaczamy części przednie, głowiznę,nogi oraz podroby jak ozory, płuca, serce.
Mięso przed gotowaniem dokładnie myjemy, a następnie wkładamy do wrzącej wody, biorąc 2 litry wody na 1 kilo mięsa.Aby otrzymać dobry rosół i dobre, soczyste mięso, wkładamy do zimnej wody drobno porąbane kości i włoszczyznę, mięso zaś dodajemy, gdy woda się zagotuję. Przed włożeniem do wrzątku następuje szybkie ścięcie się wierzchniej warstwy mięsa, wskutek czego “soki” nie wyciekają i mięso jest bardziej soczyste.Przepis na rosół.
Opłukane mięso nastawiamy do gotowania wraz z umytą i obraną włoszczyzną. Po zagotowaniu rosół solimy, a gdy opadną szumowiny, przykrywamy i odstawiamy na wolny ogień. Cebulę podpiekamy na płycie i dodajemy gdy mięso jest na wpół miękkie. Przed wydaniem cedzimy rosół przez sito i dodajemy drobno posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek. Podajemy z makaronem lub całymi ziemniakami.