Sałatka wielowarzywna Gyros – Przepisy kulinarne

 Oto przepis na sałatkę wielowarzywną Gyros, która jest niezwykle smaczna i kolorowa. Przygotowanie jej zajmuje około 35 minut, a liczba porcji to 2 kg sałatki. Poniżej znajdziesz szczegóły krok po kroku:

sałatka gyros
sałatka gyros

Składniki:

Na kurczaka Gyros:

  • 2 średnie piersi z kurczaka (około 800 g)
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 30 gramów przyprawy gyros (możesz użyć gotowej mieszanki ze sklepu lub skomponować własną)

Na sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżka świeżo siekanego koperku (lub natka pietruszki lub cienki szczypiorek)

Pozostałe składniki na sałatkę Gyros:

  • Duża puszka kukurydzy (400 g)
  • 150 g ogórków konserwowych
  • Mała czerwona cebula (około 100 g)
  • 150 g sałaty lodowej lub pekińskiej
  • 150 g pomidorów koktajlowych
  • 150 g ogórka świeżego
  • Duża papryka (około 300 g)
  • 4 łyżki ketchupu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Przygotuj kurczaka:
    • Osusz piersi z kurczaka ręcznikiem papierowym i usuń ewentualne włókna i chrząstki.
    • Pokrój mięso w kawałki “na jeden kęs”.
    • Obtocz dokładnie w przyprawie gyros (możesz użyć gotowej mieszanki lub własnej kompozycji).
  2. Zrób sos:
    • Na rozgrzanej patelni wlej dwie łyżki oleju roślinnego.
    • Umieść kawałki mięsa w przyprawach i smaż je przez około 10 minut, odwracając co kilka minut.
    • Zdejmij gotowe mięso z patelni i odstaw je do przestudzenia.
    • W małej miseczce wymieszaj razem przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny i świeżo siekany koperk.
  3. Układaj warstwy:
    • Na dno przezroczystego naczynia wyłóż przestudzone, usmażone kawałki kurczaka gyros.
    • Dodaj sos z kurczaka, który powstał podczas leżakowania kurczaka po usmażeniu.
    • Jeśli dodajesz ketchup, zrób to teraz.
    • Wyłóż kolejno ogórki konserwowe, ogórki świeże, kukurydzę, cebulę, sałatę, pomidory koktajlowe i paprykę.
  4. Podawaj i ciesz się smakiem!

Smacznego! 

print
Wydruk przepisu
Sałatka wielowarzywna Gyros
sałatka wielowarzywna gyros
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
porcji
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
porcji
sałatka wielowarzywna gyros
Sposób przygotowania
  1. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Wrzucamy mięso i posypujemy przyprawą kebab lub gyros. Smażymy mięso kilka minut mieszając na złoty kolor. Odstawiamy do ostudzenia, pod przykryciem, żeby mięso nie wyschło. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę lub cienkie paseczki Kapustę pekińską szatkujemy w paski. Kukurydzę konserwową  odsączamy z zalewy. Układamy w misce w następujący sposób:   mięso sos ( majonez  z keczupem), ogórki , kukurydza sos ( majonez  z keczupem), papryka,  kapusta pekińska,  całość posypujemy szczypiorkiem.
 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*