Sałatka wielowarzywna Gyros – Przepis na sałatkę Gyros – Gyros – Jak zdrowo się odżywiać?
Sałatka wielowarzywna
- Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju.
- Wrzucamy mięso i posypujemy przyprawą kebab lub gyros.
- Smażymy mięso kilka minut mieszając na złoty kolor.
- Odstawiamy do ostudzenia, pod przykryciem, żeby mięso nie wyschło.
- Ogórki i cebulę kroimy w kostkę lub cienkie paseczki
- Kapustę pekińską szatkujemy w paski.
- Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy.
- Układamy w misce w następujący sposób:
- mięso
- sos ( majonez z keczupem)
- ogórki
- kukurydza
- sos ( majonez z keczupem)
- papryka
- kapusta pekińska.
- całość posypujemy szczypiorkiem.
Jak zdrowo się odżywiać? – Sałatka wielowarzywna Gyros to prosty i sprawdzony przepis na sałatkę na każdą okazję. Skład sałatka wielowarzywna możemy dowolnie zmieniać, także sosy oraz przyprawy.

Czas przygotowania | 60 minut |
Porcje | porcji |
Składniki
- 1 sztuka podwójny filet z kurczaka
- 20 dkg kukurydzy konserwowej
- 2 sztuki cebuli czerwonej
- 1 sztuka sałatki pekińskiej
- 6 sztuk ogórków konserwowych
- 1 porcja przyprawy gyros lub kebab
- 1 porcja oleju do smażenia
- 1 porcja soli do smaku
- 1 porcja pieprzu do smaku
- 2 sztuki papryki
- 1 sztuka majonezu
- 1 sztuka ketchup
- 2 sztuki ogórków surowych
Składniki
| ![]() |
Sposób przygotowania
- Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Wrzucamy mięso i posypujemy przyprawą kebab lub gyros. Smażymy mięso kilka minut mieszając na złoty kolor. Odstawiamy do ostudzenia, pod przykryciem, żeby mięso nie wyschło. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę lub cienkie paseczki Kapustę pekińską szatkujemy w paski. Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy. Układamy w misce w następujący sposób: mięso sos ( majonez z keczupem), ogórki , kukurydza sos ( majonez z keczupem), papryka, kapusta pekińska, całość posypujemy szczypiorkiem.