Sałatka z warzyw mieszanych – Porady i przepisy kulinarne
surówka z rzodkiewek ze szczypiorkiem
Przepisy na sałatki – Sałatka z warzyw mieszanych – Porady i przepisy kulinarne
Fasolę przebieramy, płuczemy z zalewamy przegotowaną zimną wodą. Następnego dnia gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Marchew, pietruszkę i seler obieramy cienko, płuczemy i gotujemy. Ugotowane warzywa, ziemniaki, kiszone ogórki, jabłka i cebulę krajemy w drobną kostkę, łączymy z fasolą i ostrożnie mieszamy z sobą. Olej mieszamy z musztardą, dodajemy do sałatki,mieszając ostrożnie, aby nie rozgnieść ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę taką, zamiast olejem i musztardą, można przyprawić majonezem.
Sałatki przygotowujemy z ugotowanych warzyw, jak ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, zielona fasolka lub groszek. Jest to znakomity sposób wykorzystania włoszczyzny. Do sałatek stosujemy dodatki z surowych warzyw, jak cebula, ogórki, pomidory, szczypior, a nawet owoców szczególnie jabłek. Często stosowanym dodatkiem do sałatek są ostre marynaty, grzyby, korniszony czy pikle.
Wszystkie składniki sałatek kroimy w kostkę lub słupki. Cebulę, grzyby marynowane czy korniszony siekamy bardzo drobno. Ważnym składnikiem sałatek jest sos z oleju i musztardy lub śmietana z przyprawami. Dodatek ten podnosi smak sałatki i jej wartość odżywczą. Sałatkę mieszamy z sosem i przyprawami na 2-3 godziny przed podaniem, aby warzywa przeszły smakiem przypraw. Dobrze przyrządzone sałatki są chętnie spożywane i dają duże możliwości urozmaicenia posiłków. W sałatkach dowolnie można łączyć produkty, z wyjątkiem stosowania buraków ćwikłowych jako jednego ze składników – ze względu na kolor i specyficzny smak.
[fts_facebook type=page id=100004095670296 posts=6 posts_displayed=page_and_others]
Czas oczekiwania | 1 godzina |
Porcje | porcje |
- 10 dkg suchej fasoli
- 10 dkg marchwi
- 10 dkg pietruszki
- 10 dkg selera
- 35 dkg ziemniaków
- 10 dkg kiszonych ogórków
- 10 dkg jabłek
- 5 dkg cebuli
- 5 dkg oleju
- 5 dkg musztardy
- 1 porcja soli do smaku
- 1 porcja pieprzu do smaku
- 1 porcja octu
- 15 dkg majonezu zamiast musztardy z olejem
Składniki
|
- 1. Fasole zalewamy wodą. 2. Następnego dnia gotujemy fasolę. 3. Marchew, pietruszkę i seler obieramy cienko - płuczemy i gotujemy. 4. Ugotowane warzywa, ziemniaki, kiszone ogórki, jabłka i cebulę krajemy w drobną kostkę i łączymy z fasolą. 5. Olej mieszamy z musztardą - dodajemy do sałatki mieszając ostrożnie. 6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 7. Sałatkę taką, zamiast olejem i musztardą, można przyprawić majonezem.