Kolorowa paleta warzyw z patelni: Szybko i zdrowo

warzywa z patelni
warzywa z patelni

Przepis na smaczne i kolorowe warzywa z patelni, przygotowane w prosty sposób. To danie jest nie tylko smaczne, ale także bogate w składniki odżywcze. Idealne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięsa lub ryby.

Składniki:

  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
  • 1 papryka żółta, pokrojona w paski
  • 1 cukinia, pokrojona w plastry
  • 1 cebula czerwona, pokrojona w piórka
  • 2 łyżki oleju oliwkowego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: świeże zioła (np. bazylia, natka pietruszki) do posypania

Instrukcje:

  1. Przygotuj patelnie.
  2. Olej oliwkowy dobrej jakości.
  3. Rozgrzej olej oliwkowy na dużej patelni na średnim ogniu.
  4. Dodaj cebulę czerwoną i smaż przez kilka minut, aż stanie się miękka i lekko złocista.
  5. Dodaj pokrojone marchewki i smaż przez 2-3 minuty, aż delikatnie zmiękną.
  6. Wsyp posiekany czosnek i suszone oregano. Smaż przez około minutę, aż czosnek uwolni aromat.
  7. Dodaj pokrojone papryki (czerwoną i żółtą) oraz plastry cukinii. Smaż wszystkie warzywa przez kolejne 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Warzywa powinny zachować chrupkość.
  8. Dopraw warzywa solą i pieprzem według własnego gustu. Jeśli używasz świeżych ziół, możesz teraz dodać je do patelni.
  9. Przenieś gotowe warzywa z patelni na talerze.
  10. Wskazówka dotycząca podania: Warzywa z patelni świetnie komponują się z kawałkami grillowanej lub pieczonej mięsa, a także jako dodatek do ryby. Możesz również podać je z ugotowanym ryżem, kaszą lub jako składnik sałatki.

Smacznego!

print
Wydruk przepisu
Warzywa z patelni
warzywa z patelni
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
warzywa z patelni
Sposób przygotowania
  1. 1. Wszystkie warzywa dokładnie płuczemy pod wodą. 2. Kroimy w małe kawałki lub plasterki - wszystko razem mieszamy ze sobą. 3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie możemy dodać trochę majeranku. 4. Smażymy na rozgrzanych oleju, następnie przykrywamy i dusimy około 30 minut.
 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*