Przepis na smaczne i kolorowe warzywa z patelni, przygotowane w prosty sposób. To danie jest nie tylko smaczne, ale także bogate w składniki odżywcze. Idealne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięsa lub ryby.
Składniki:
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 papryka żółta, pokrojona w paski
- 1 cukinia, pokrojona w plastry
- 1 cebula czerwona, pokrojona w piórka
- 2 łyżki oleju oliwkowego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: świeże zioła (np. bazylia, natka pietruszki) do posypania
Instrukcje:
- Przygotuj patelnie.
- Olej oliwkowy dobrej jakości.
- Rozgrzej olej oliwkowy na dużej patelni na średnim ogniu.
- Dodaj cebulę czerwoną i smaż przez kilka minut, aż stanie się miękka i lekko złocista.
- Dodaj pokrojone marchewki i smaż przez 2-3 minuty, aż delikatnie zmiękną.
- Wsyp posiekany czosnek i suszone oregano. Smaż przez około minutę, aż czosnek uwolni aromat.
- Dodaj pokrojone papryki (czerwoną i żółtą) oraz plastry cukinii. Smaż wszystkie warzywa przez kolejne 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Warzywa powinny zachować chrupkość.
- Dopraw warzywa solą i pieprzem według własnego gustu. Jeśli używasz świeżych ziół, możesz teraz dodać je do patelni.
- Przenieś gotowe warzywa z patelni na talerze.
- Wskazówka dotycząca podania: Warzywa z patelni świetnie komponują się z kawałkami grillowanej lub pieczonej mięsa, a także jako dodatek do ryby. Możesz również podać je z ugotowanym ryżem, kaszą lub jako składnik sałatki.
Smacznego!
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje | porcje |
Składniki
- 2 sztuki papryki czerwona lub żółta
- 4 sztuk marchewek
- 4 sztuki ziemniaków
- 1 sztuka kalafiora możemy dodać także brokuły
- 1 porcja grzybów mogą być pieczarki
- 1 porcja soli do smaku
- 1 porcja pieprzu do smaku
- 1 porcja oleju do smażenia
Składniki
|
Sposób przygotowania
- 1. Wszystkie warzywa dokładnie płuczemy pod wodą. 2. Kroimy w małe kawałki lub plasterki - wszystko razem mieszamy ze sobą. 3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie możemy dodać trochę majeranku. 4. Smażymy na rozgrzanych oleju, następnie przykrywamy i dusimy około 30 minut.