Wołowina smażona z cebulą – Przepisy kulinarne

Wołowina smażona z cebulą oraz przepis na wołowinę smażoną lub wołowina z cebulką a także kotlet z wołowiny

Wołowina smażona z cebulą – to znakomity pomysł na znakomity obiad dla całej rodziny – bardzo zdrowy( 20 g białka na 100 g mięsa, witaminy z grupy D i bardzo dużo żelaza oraz tłuszczów nienasyconych). Podajemy z młodymi kartoflami oraz surówką z rzodkiewek czy  z brokułami.
Kompoty

Kompoty są zawsze chętnie widziane, zwłaszcza przez dzieci, na zakończeniu obiadu albo jako dodatek. Wykonanie kompotów jest łatwe i szybkie. Są to przetwory tanie i najbardziej zbliżone smakiem, zapachem i wartością do świeżych owoców. Przyjemny orzeżwiający smak kompotów zależy od odpowiedniego dodatku cukru i wody – kompot z jabłek

Mięso smażone

Do smażenia przeznacza się najdelikatniejsze części mięsa; z wołowiny – polędwicę i rostbef, z cielęciny – mięso z udżca, górkę; z wieprzowiny – schab z kostką lub bez kostki, mięso z szynki. Poza tym ze wszystkich zwierząt można smażyć wątrobę i mózg. Mięso do smażenia dzielimy na porcję, oczyszczamy dokładnie z błon i lekko rozbijamy tłuczkiem. Kawałki mięsa lekko solimy, oprószamy mąką lub panierujemy, to znaczy posypujemy mąką, maczamy w rozbitym jaju, a następnie obtaczamy w drobno utartej suchej bułce. Panierowanie chroni mięso przed zbytnim kurczeniem się, wysuszaniem podczas smażenia i wyciekaniem soku. Mięso solone trzeba przed smażeniem wymoczyć i osączyć z wody, zawijając w czystą ściereczkę a dopiero potem kroić i smażyć, tak jak świeże. Gorsze części mięsa możemy smażyć po zmieleniu. Mięso mielone (kotlety schabowe), jest podzielne, smaczne i zdrowe. Aby otrzymać dobrą masę mieloną dodajemy do mięsa odpowiednią ilość czerstwej bułki pszennej, rozmoczonej w mleku lub w wodzie, niekiedy ugotowane przetarte ziemniaki a czasem ugotowaną na wpół sypką kaszę. Dodatki te powiększają ilość masy mięsnej oraz spulchniają ją. Do mielonego mięsa dodajemy jaja, aby w czasie smażenia nie rozpadało. Mięso smażymy w niewielkiej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu.

DuoLife RegenOil Liquid Gold™ to prawdziwe “płynne złoto” wśród najwyższej jakości olejów tłoczonych na zimno. Tym, co wyróżnia DuoLife RegenOil Liquid Gold™ jest działanie oparte na bazie skomponowanych 13 olejów roślinnych, dobranych pod kątem działania przeciwutleniającego, wspomagających trwałość zawartych w produkcie kwasów Omega. Stosunek kwasów Omega-3 do Omega-6 został zawarty w przedziale 1:1 do 1:5, pozwalającym zachować tzw. „złotą proporcję”. DuoLife RegenOil Liquid Gold™ jest cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, nazwanych również witaminą F, wpływajacych pozytywnie na dolegliwśóci dietozależne.

Mięso ze słoja

print
Wydruk przepisu
Wołowina smażona z cebulą
przepis na befsztyk wołowy
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
porcje
Składniki
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
porcje
Składniki
przepis na befsztyk wołowy
Sposób przygotowania
  1. 1. Kawał mięsa kroimy na plastry. 2. Dodajemy sól i pieprz do smaku. 3. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy mięso i smażymy z obu stron dodając cebulę pokrojoną w kostki. 4. Dla tych co lubią, można także dodać czosnek podczas smażenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons