Wołowina smażona z cebulą oraz przepis na wołowinę smażoną lub wołowina z cebulką a także kotlet z wołowiny
Wołowina smażona z cebulą – to znakomity pomysł na znakomity obiad dla całej rodziny – bardzo zdrowy( 20 g białka na 100 g mięsa, witaminy z grupy D i bardzo dużo żelaza oraz tłuszczów nienasyconych). Podajemy z młodymi kartoflami oraz surówką z rzodkiewek czy z brokułami.
Kompoty
Kompoty są zawsze chętnie widziane, zwłaszcza przez dzieci, na zakończeniu obiadu albo jako dodatek. Wykonanie kompotów jest łatwe i szybkie. Są to przetwory tanie i najbardziej zbliżone smakiem, zapachem i wartością do świeżych owoców. Przyjemny orzeżwiający smak kompotów zależy od odpowiedniego dodatku cukru i wody.
Mięso smażone
Do smażenia przeznacza się najdelikatniejsze części mięsa; z wołowiny – polędwicę i rostbef, z cielęciny – mięso z udżca, górkę; z wieprzowiny – schab z kostką lub bez kostki, mięso z szynki. Poza tym ze wszystkich zwierząt można smażyć wątrobę i mózg.
Mięso do smażenia dzielimy na porcję, oczyszczamy dokładnie z błon i lekko rozbijamy tłuczkiem. Kawałki mięsa lekko solimy, oprószamy mąką lub panierujemy, to znaczy posypujemy mąką, maczamy w rozbitym jaju, a następnie obtaczamy w drobno utartej suchej bułce. Panierowanie chroni mięso przed zbytnim kurczeniem się, wysuszaniem podczas smażenia i wyciekaniem soku.
Mięso solone trzeba przed smażeniem wymoczyć i osączyć z wody, zawijając w czystą ściereczkę a dopiero potem kroić i smażyć, tak jak świeże. Gorsze części mięsa możemy smażyć po zmieleniu. Mięso mielone (kotlety schabowe), jest podzielne, smaczne i zdrowe. Aby otrzymać dobrą masę mieloną dodajemy do mięsa odpowiednią ilość czerstwej bułki pszennej, rozmoczonej w mleku lub w wodzie, niekiedy ugotowane przetarte ziemniaki a czasem ugotowaną na wpół sypką kaszę.
Dodatki te powiększają ilość masy mięsnej oraz spulchniają ją. Do mielonego mięsa dodajemy jaja, aby w czasie smażenia nie rozpadało. Mięso smażymy w niewielkiej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu.

Czas oczekiwania | 1 godzina |
Porcje | porcje |
- 60 dkg mięsa wołowego
- 2 sztuki cebuli
- 1 porcja tłuszczu do smażenia
- 1 porcja soli do smaku
- 1 porcja pieprzu do smaku
Składniki
| ![]() |
- 1. Kawał mięsa kroimy na plastry. 2. Dodajemy sól i pieprz do smaku. 3. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy mięso i smażymy z obu stron dodając cebulę pokrojoną w kostki. 4. Dla tych co lubią, można także dodać czosnek podczas smażenia.