Przepis na zrazy bite wieprzowe
Mięso jest jednym z najcenniejszym produktem spożywczym. Przyrządzając potrawy z mięsa musimy zastanowić się nad jego najwłaściwszym użytkowaniem. Smak i zapach mięsa powodują, że inne produkty razem z nim ugotowane są smaczniejsze. Tę właściwość mięsa wykorzystujemy w przyrządzaniu potraw półmięsnych.
Przepis na zrazy bite wieprzowe
Mięso przyniesie korzyści naszemu organizmowi nie wówczas, gdy zjemy raz od święta duży kawał, lecz gdy dodamy częściej małe jego ilości do potraw mącznych czy jarzynowych.
Mięso surowe spożywamy bardzo rzadko i to najczęściej, jako lekarstwo, na przykład wątrobę, która zawiera w stanie surowym składniki leczące blednicę, czyli anemia. Składniki te przy gotowaniu ulegają zniszczeniu. Mięso gotujemy, smażymy, pieczemy lub dusimy. Nieumiejętne przyrządzanie mięsa traci dużo zawartych w nim składników odżywczych. Aby temu zapobiec, należy przestrzegać wskazówek podanych przy poszczególnych przepisach.
Mięso duszone
Mięso duszone przygotowujemy z mięsa pochodzącego ze sztuk starych, a więc z mięsa “żylastego”. Mięso duszone możemy przyrządzać w dużych kawałkach( pieczeń), w kawałkach porcjowych(zrazy bite), w małych kawałkach(gulasz) oraz z masy mielonej (zrazy, klopsy, duszone w sosach). Mięso duszone podaje się w sosie naturalnym ( w którym się dusiło) lub też dodaje się do sosu śmietanę, pomidory. Śmietanę do sosów podajemy pod koniec duszenia.

Czas przygotowania | 1 godzina |
Porcje | porcje |
- 1 kg mięsa od szynki lub łopatki
- 1 porcja soli do smaku
- 3 dkg mąki
- 6 dkg smalcu
- 15 dkg cebuli
- 4 dkg mąki
- 15 dkg śmietany
Składniki
| ![]() |
- Mięso od szynki lub łopatki dzielimy w poprzek włókien na porcje i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek solimy, oprószamy mąką, obsmażamy z obu stron i wkładamy do płaskiego garnka lub dużej patelni. Na pozostałym tłuszczu rumienimy cebulę, dodajemy do zrazów, podlewamy wodą w takiej ilości aby zakryło mięso. Przykrywamy naczynie i mięso dusimy do miękkości. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy do sosu i razem zagotowujemy. Podajemy zrazy z ziemniakami i z buraczkami lub surówką. W ten sam sposób można przyrządzić zrazy z wołowiny.