Skladnik: grzybów suszonych

Ziemniaki nadziewane z suszonymi grzybami

Kartofle to jedne z najczęściej przyrządzonych potraw z warzyw, które pozwolą wyżywić rodzinę i zmniejszyć kłopot co ugotować na obiad. Ziemniaki nadziewane z suszonymi grzybami to mało znane ale bardzo łatwe w wykonaniu i smaczne danie na różne okazje i spotkania. Ziemniaki gotujemy jak inne warzywa pod przykryciem i w […]

 

Kotlety z grzybów suszonych

Potrawy z grzybów Spośród plonu runa leśnego w największej mierze korzystamy z grzybów. Przeważnie zjadamy je w potrawach w stanie świeżym i utrwalamy w occie jako marynaty. Znaczną również część zebranych grzybów suszymy i zużywamy je w okresie zimowym. Grzyby cenimy przede wszystkim za ich walory smakowe i zapach. Nawet […]

 
Żurek sląski

Żurek śląski – Przepisy kulinarne

Ta potrawa to jedna z najstarszych śląskich zup. Gotuję się ją na bazie zakwasu z mąki żytniej razowej oraz wody Bardzo ważne jest aby do gotowania użyć tylko najlepszych składników pod względem wartości odżywczych jak i smakowych. Składniki potrzebne na przepis na żurek to między innymi zakwas który może być […]

 
przepis na pierogi

Pierogi z kapustą – przepisy kulinarne

Pierogi z kapustą Przepis na pierogi jest posiłkiem przyrządzanym z mąki i wody tak zwanego ciasta pierogowego które zyskuje na smaku jeżeli dodamy do niego jaja. Ten dodatek jest bardzo ważny gdyż ciasto jest bardziej sprężyste i apetyczne. Pełnowartościowe białko jaja wzbogaca mniej wartościowe białko mąki. Po dodaniu do mąki […]

 

Pieczeń wołowa na dziko

Mięso jest jednym z najcenniejszym produktem spożywczym. Przyrządzając potrawy z mięsa musimy zastanowić się nad jego najwłaściwszym użytkowaniem. Smak i zapach mięsa powodują, że inne produkty razem z nim ugotowane są smaczniejsze. Tę właściwość mięsa wykorzystujemy w przyrządzaniu potraw półmięsnych jak pieczeń wołowa na dziko. Przyniesie to korzyści naszemu organizmowi nie […]

 
Bigos

Bigos – Przepisy kulinarne

Do potraw półmięsnych zawsze mięso dodaję się w niewielkich ilościach. Podstawę potraw półmięsnych stanowią warzywa oraz ziemniaki i fasola a także kluski lub kasza. Ze względu na wartość odżywczą i nieduży koszt tych potraw słuszne jest jak najszersze ich stosowanie. Dodatek niewielkiej ilości mięsa do produktów pochodzenia roślinnego podnosi i […]