Skladnik: jajo

Ziemniaki nadziewane z suszonymi grzybami

Kartofle to jedne z najczęściej przyrządzonych potraw z warzyw, które pozwolą wyżywić rodzinę i zmniejszyć kłopot co ugotować na obiad. Ziemniaki nadziewane z suszonymi grzybami to mało znane ale bardzo łatwe w wykonaniu i smaczne danie na różne okazje i spotkania. Ziemniaki gotujemy jak inne warzywa pod przykryciem i w […]

 

Kotlety z grzybów suszonych

Potrawy z grzybów Spośród plonu runa leśnego w największej mierze korzystamy z grzybów. Przeważnie zjadamy je w potrawach w stanie świeżym i utrwalamy w occie jako marynaty. Znaczną również część zebranych grzybów suszymy i zużywamy je w okresie zimowym. Grzyby cenimy przede wszystkim za ich walory smakowe i zapach. Nawet […]

 
kotlety mielone z królika

Przepis na kotlety mielone z królika

Kotlety mielone z królika Mięso mielone jest podzielne, smaczne i zdrowe. Aby otrzymać dobrą masę mieloną, dodajemy do mięsa odpowiednią ilość czerstwej bułki pszennej, rozmoczonej w mleku lub wodzie. Do mielonego mięsa dodajemy jaja, aby się w czasie smażenia nie rozpadało. Mięso smażymy w niewielkiej ilości tłuszczu silnie rozgrzanego. Mięso […]

 
przepis na pierogi

Pierogi z kapustą – przepisy kulinarne

Pierogi z kapustą Przepis na pierogi jest posiłkiem przyrządzanym z mąki i wody tak zwanego ciasta pierogowego które zyskuje na smaku jeżeli dodamy do niego jaja. Ten dodatek jest bardzo ważny gdyż ciasto jest bardziej sprężyste i apetyczne. Pełnowartościowe białko jaja wzbogaca mniej wartościowe białko mąki. Po dodaniu do mąki […]

 

Kotlety z kaszy gryczanej – przepisy kulinarne

Kotlety z kaszy gryczanej – przepis na potrawy z kasz Potrawy z kasz – kotlety z kaszy gryczanej – przepis na potrawy  z kasz – kasze gryczane – kasza jęczmienna Wszystkie kasze ze względu na dużą wartość odżywczą powinny zajmować w naszym żywieniu jedno z pierwszych miejsc. Zazwyczaj przyczyną rzadkiego […]

 

Kotlety schabowe well done

Kotlety schabowe well done – przepis na kotlety schabowe Mięso schabowe jest jednym z najcenniejszym produktem spożywczym. Przyrządzając potrawy z mięsa musimy zastanowić się nad jego najwłaściwszym użytkowaniem. Smak i zapach mięsa powodują, że inne produkty razem z nim ugotowane są smaczniejsze. Tę właściwość mięsa wykorzystujemy w przyrządzaniu potraw półmięsnych. […]