Kartofle to jedne z najczęściej przyrządzonych potraw z warzyw, które pozwolą wyżywić rodzinę i zmniejszyć kłopot co ugotować na obiad. Ziemniaki nadziewane z suszonymi grzybami to mało znane ale bardzo łatwe w wykonaniu i smaczne danie na różne okazje i spotkania. Ziemniaki gotujemy jak inne warzywa pod przykryciem i w […]
Skladnik: pieprzu do smaku
Kotlety z grzybów suszonych
Potrawy z grzybów Spośród plonu runa leśnego w największej mierze korzystamy z grzybów. Przeważnie zjadamy je w potrawach w stanie świeżym i utrwalamy w occie jako marynaty. Znaczną również część zebranych grzybów suszymy i zużywamy je w okresie zimowym. Grzyby cenimy przede wszystkim za ich walory smakowe i zapach. Nawet […]
Przepis na kotlety mielone z królika
Kotlety mielone z królika Mięso mielone jest podzielne, smaczne i zdrowe. Aby otrzymać dobrą masę mieloną, dodajemy do mięsa odpowiednią ilość czerstwej bułki pszennej, rozmoczonej w mleku lub wodzie. Do mielonego mięsa dodajemy jaja, aby się w czasie smażenia nie rozpadało. Mięso smażymy w niewielkiej ilości tłuszczu silnie rozgrzanego. Mięso […]
Żurek śląski – Przepisy kulinarne
Ta potrawa to jedna z najstarszych śląskich zup. Gotuję się ją na bazie zakwasu z mąki żytniej razowej oraz wody Bardzo ważne jest aby do gotowania użyć tylko najlepszych składników pod względem wartości odżywczych jak i smakowych. Składniki potrzebne na przepis na żurek to między innymi zakwas który może być […]
Pierogi z kapustą – przepisy kulinarne
Pierogi z kapustą Przepis na pierogi jest posiłkiem przyrządzanym z mąki i wody tak zwanego ciasta pierogowego które zyskuje na smaku jeżeli dodamy do niego jaja. Ten dodatek jest bardzo ważny gdyż ciasto jest bardziej sprężyste i apetyczne. Pełnowartościowe białko jaja wzbogaca mniej wartościowe białko mąki. Po dodaniu do mąki […]
Pory w sosie śmietanowym
Befsztyk z polędwicy wołowej
Befsztyk z polędwicy wołowej – przepis na befsztyk wołowy Kotlety mielone Wydruk przepisu Befsztyk z polędwicy wołowej Czas przygotowania 1 godzina Porcje porcje Składniki 1 kg polędwicy wołowej1 porcja sól1 porcja pieprzu do smaku10 dkg cebuli5 dkg tłuszczu do smażenia Czas przygotowania 1 godzina Porcje porcje Składniki 1 kg […]
Sałatka wielowarzywna Gyros – Przepisy kulinarne
Sałatka wielowarzywna Gyros – Przepis na sałatkę Gyros – Gyros – Jak zdrowo się odżywiać? Sałatka wielowarzywna Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Wrzucamy mięso i posypujemy przyprawą kebab lub gyros. Smażymy mięso kilka minut mieszając na złoty kolor. Odstawiamy do ostudzenia, […]
Warzywa z patelni – przepisy kulinarne
Wołowina smażona z cebulą – Przepisy kulinarne
Wołowina smażona z cebulą oraz przepis na wołowinę smażoną lub wołowina z cebulką a także kotlet z wołowiny Wołowina smażona z cebulą – to znakomity pomysł na znakomity obiad dla całej rodziny – bardzo zdrowy( 20 g białka na 100 g mięsa, witaminy z grupy D i bardzo dużo żelaza […]
Kiełbasa smażona z cebulą – przepisy kulinarne
Kiełbasa smażona z cebulą – Przepis na kiełbasę smażoną – Kiełbasa z rożna. Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę pokroić na kilka kawałków i naciąć nożem z obu stron. 2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. 3.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną kiełbasę i delikatnie podsmażyć na złocisty kolor, dodajemy […]
Galareta z nóżek wieprzowych
Galareta z nóżek wieprzowych – przepis na galaretę z kury Sposób przyrządzenia: Dokładnie oczyszczone, umyte i porąbane na części nóżki wieprzowe zalewamy 2,5 litry zimnej wody. Dodajemy włoszczyznę i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy mięso odstaję od kości, odcedzamy rosół, mięso oddzielamy od kości i krajemy w drobne kawałki. Do […]
Sałatka z warzyw mieszanych – Porady i przepisy kulinarne
Sałatka z warzyw mieszanych – Porady i przepisy kulinarne surówka z rzodkiewek ze szczypiorkiem Przepisy na sałatki – Sałatka z warzyw mieszanych – Porady i przepisy kulinarne Fasolę przebieramy, płuczemy z zalewamy przegotowaną zimną wodą. Następnego dnia gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Marchew, pietruszkę i seler obieramy cienko, płuczemy […]
Porady i przepisy kulinarne – Mizeria
Mizeria- przepis na mizerię
Kotlety z kaszy gryczanej – przepisy kulinarne
Kotlety z kaszy gryczanej – przepis na potrawy z kasz Potrawy z kasz – kotlety z kaszy gryczanej – przepis na potrawy z kasz – kasze gryczane – kasza jęczmienna Wszystkie kasze ze względu na dużą wartość odżywczą powinny zajmować w naszym żywieniu jedno z pierwszych miejsc. Zazwyczaj przyczyną rzadkiego […]
Pyszne krokiety
Krokiety z grzybami,przepis na krokiety , krokiety z barszczem,przepis na krokiety z mięsem- pyszne krokiety Wydruk przepisu Krokiety Czas przygotowania 1 godzina Czas oczekiwania 1 godzina Porcje Składniki Ciasto na naleśniki 50 dkg mleka4 sztuki jajka2 szklanki mąki1 porcja oleju do smażenia1 porcja soli do smaku Farsz do krokietów 50 […]
Rosół z kury – Przepis na rosół
Rosół z kury – przepis na rosół Mięso gotowane – rosół z kury – przepisy kulinarne Do gotowania nadają się zasadniczo wszystkie rodzaje mięsa. Wskazane jest jednak gotować tylko takie mięso, którego nie można smażyć ani piec. Na przykład mięso zwierząt starych, nóżki, golonki, żeberka. Najczęściej gotujemy wołowinę: mostek, szponder. […]
Pieczeń wołowa na dziko
Mięso jest jednym z najcenniejszym produktem spożywczym. Przyrządzając potrawy z mięsa musimy zastanowić się nad jego najwłaściwszym użytkowaniem. Smak i zapach mięsa powodują, że inne produkty razem z nim ugotowane są smaczniejsze. Tę właściwość mięsa wykorzystujemy w przyrządzaniu potraw półmięsnych jak pieczeń wołowa na dziko. Przyniesie to korzyści naszemu organizmowi nie […]
Kotlety schabowe z cebulą
Kotlety schabowe z cebulą – przepis na kotlety schabowe Mięso schabowe Jest jednym z najcenniejszym produktem spożywczym. Przyrządzając potrawy z mięsa musimy zastanowić się nad jego najwłaściwszym użytkowaniem. Smak i zapach mięsa powodują, że inne produkty razem z nim ugotowane są smaczniejsze. Tę właściwość mięsa wykorzystujemy w przyrządzaniu potraw półmięsnych. […]
Bigos – Przepisy kulinarne
Do potraw półmięsnych zawsze mięso dodaję się w niewielkich ilościach. Podstawę potraw półmięsnych stanowią warzywa oraz ziemniaki i fasola a także kluski lub kasza. Ze względu na wartość odżywczą i nieduży koszt tych potraw słuszne jest jak najszersze ich stosowanie. Dodatek niewielkiej ilości mięsa do produktów pochodzenia roślinnego podnosi i […]