Skladnik: słoniny

przepis na pierogi

Pierogi z kapustą – przepisy kulinarne

Pierogi z kapustą Przepis na pierogi jest posiłkiem przyrządzanym z mąki i wody tak zwanego ciasta pierogowego które zyskuje na smaku jeżeli dodamy do niego jaja. Ten dodatek jest bardzo ważny gdyż ciasto jest bardziej sprężyste i apetyczne. Pełnowartościowe białko jaja wzbogaca mniej wartościowe białko mąki. Po dodaniu do mąki […]

 
kurczęta pieczone w słoninie

Kurczęta pieczone w słoninie

Kurczęta pieczone w słoninie – przepis na pieczone kurczęta Jak przyrządzamy: Oczyszczone, umyte kurczęta rozbieramy na części, solimy. Słoninę krajemy w cienkie plastry i okładamy nią kurczęta. Układamy pokrojone części kurcząt na brytfance, polewamy stopionym masłem i wstawiamy do piekarnika. Gdy słonina na kurczętach się zrumieni, skrapiamy je kilkoma łyżkami […]

 

Pieczeń wołowa na dziko

Mięso jest jednym z najcenniejszym produktem spożywczym. Przyrządzając potrawy z mięsa musimy zastanowić się nad jego najwłaściwszym użytkowaniem. Smak i zapach mięsa powodują, że inne produkty razem z nim ugotowane są smaczniejsze. Tę właściwość mięsa wykorzystujemy w przyrządzaniu potraw półmięsnych jak pieczeń wołowa na dziko. Przyniesie to korzyści naszemu organizmowi nie […]

 
Bigos

Bigos – Przepisy kulinarne

Do potraw półmięsnych zawsze mięso dodaję się w niewielkich ilościach. Podstawę potraw półmięsnych stanowią warzywa oraz ziemniaki i fasola a także kluski lub kasza. Ze względu na wartość odżywczą i nieduży koszt tych potraw słuszne jest jak najszersze ich stosowanie. Dodatek niewielkiej ilości mięsa do produktów pochodzenia roślinnego podnosi i […]