Skladnik: śmietany

Żurek sląski

Żurek śląski – Przepisy kulinarne

Ta potrawa to jedna z najstarszych śląskich zup. Gotuję się ją na bazie zakwasu z mąki żytniej razowej oraz wody Bardzo ważne jest aby do gotowania użyć tylko najlepszych składników pod względem wartości odżywczych jak i smakowych. Składniki potrzebne na przepis na żurek to między innymi zakwas który może być […]

 
przepis na mizerię

Porady i przepisy kulinarne – Mizeria

 Mizeria- przepis na mizerię   Wydruk przepisu Porady i przepisy kulinarne – Mizeria Czas oczekiwania 15 minut Porcje porcje Składniki 40 dkg ogórków10 dkg pomidorów1 porcja pieprzu do smaku1 porcja soli do smaku2 łyżki szczypiorku lub dymki10 dkg śmietany homogenizowanej 18% Czas oczekiwania 15 minut Porcje porcje Składniki 40 dkg […]

 

Zupa z jabłek – przepisy kulinarne

Zupa z jabłek – przepis na zupę z jabłek – przepisy na potrawy z owoców Zupa z jabłek – Potrawy z owoców Jabłka dobrze rozgotowujące się, o kwaśnym smaku, myjemy, kroimy w ćwiartki, odrzucając części nadpsute. Zalewamy jabłka wrzącą wodą z dodatkiem  gożdzików, kawałku cynamonu lub skórki cytrynowej. Rozgotowujemy pod […]

 

Pieczeń wołowa na dziko

Mięso jest jednym z najcenniejszym produktem spożywczym. Przyrządzając potrawy z mięsa musimy zastanowić się nad jego najwłaściwszym użytkowaniem. Smak i zapach mięsa powodują, że inne produkty razem z nim ugotowane są smaczniejsze. Tę właściwość mięsa wykorzystujemy w przyrządzaniu potraw półmięsnych jak pieczeń wołowa na dziko. Przyniesie to korzyści naszemu organizmowi nie […]

 
przepis na bitki

Zrazy bite wieprzowe

Przepis na zrazy bite wieprzowe Mięso jest jednym z najcenniejszym produktem spożywczym. Przyrządzając potrawy z mięsa musimy zastanowić się nad jego najwłaściwszym użytkowaniem. Smak i zapach mięsa powodują, że inne produkty razem z nim ugotowane są smaczniejsze. Tę właściwość mięsa wykorzystujemy w przyrządzaniu potraw półmięsnych. Przepis na zrazy bite wieprzowe […]