Jajecznica z pomidorami Składniki: 75 dkg pomidorów, 10 dkg tłuszczu, 10 jaj, sól. Umyte pomidory krajemy w ćwiartki, wkładamy na rozgrzany tłuszcz. gdy dobrze się zagrzeją, wbijamy jaja, dodajemy sól i podgrzewamy, aby białko się ścięło. Przed włożeniem pomidorów można podsmażyć w tłuszczu cebulę pokrajaną w plasterki. Podajemy z chlebem […]
Zamówienie
Surówka ze szczypioru z jajem
Surówka ze szczypioru z jajem – Przepis na surówkę ze szczypioru Składniki: 20 dkg szczypioru, 20 dkg śmietany, 3 jaja, sól, pieprz Przepis na surówkę ze szczypioru-Surówka ze szczypioru z jajem Młody szczypior z cebuli lub drobny szczypiorek myjemy, osuszamy czystą ściereczką i drobno krajemy. Jaja ugotowane na twardo obieramy […]
Kotlety z ziemniaków
Kotlety z ziemniaków Składniki: 2 kg 50 dkg ziemniaków, 5 dkg tłuszczu, 5 dkg cebuli, 2 jaja, sól, pieprz, 6 dkg tartej bułki, 10 dkg tłuszczu do smażenia. Jak przygotowujemy kotlety z ziemniaków? Ciepłe oraz ugotowane na sypko ziemniaki mielemy w maszynce do mięsa lub dokładnie rozcieramy tłuczkiem. Do zmielonych […]
Kiszenie żuru
Kiszenie żuru 20 dkg mąki żytniej razowej lub owsianej, 1 litr wody. Sposób przyrządzenia: Mąkę żytnią- razową lub pytlową albo mąkę owsianą mieszamy w kamiennym garnku z przegotowaną letnią wodą. Garnek obwiązujemy muślinem lub dziurkowanym papierem, odstawiamy do ciepłego pomieszczenia na 3-4 dni. Szybciej można otrzymać żur, jeżeli zamiast mąki […]
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński – przepis na barszcz ukraiński Składniki: 30 dkg suchej fasoli, 15 dkg marchwi, 20 dkg kapusty, 10 dkg pietruszki, 5 dkg selera, 10 dkg cebuli, 1 kg ziemniaków, 30 dkg buraków, 50 dkg pomidorów, 15 dkg śmietany, 3 dkg mąki, sól, pieprz, zielony koper lub pietruszka. Sposób przyrządzenia: […]
Kapuśniak z kiszonej kapusty przedwojenny
Kapuśniak z kiszonej kapusty przedwojenny Kości 0,5 kg ziemniaków 10 dkg dobrej kiełbasy 15 dkg marchwi 75 dkg kiszonej kapusty 5 dkg słoniny 5 dkg cebuli 3 dkg mąki ząbek czosnku sól, pieprz do smaku ziele angielskie oraz liść laurowy 1 łyżka przecieru pomidorowego Kapustę kiszoną jeżeli jest bardzo kwaśna […]
Od czego zaczynamy sprawianie
Świniobicie w gospodarstwie Sprawianie tucznika określamy zespół czynności wykonywanych bezpośrednio po uboju a mianowicie: a) oczyszczenie ze szczeciny, b) dokładne umycie, c)usunięcie wnętrzności, d) rozprowadzenie i oczyszczenie jelit
Surówka z marchwi i porów
Surówka z marchwi i porów – przepis na surówkę z porów 40 dkg marchwi, 10 dkg jabłek, 10 dkg porów, 15 dkg śmietany, sól, cukier Sposób przyrządzenia: Obraną, umytą marchew trzemy na drobnej tarce. Jabłka trzemy na grubszej tarce lub krajemy nożem w drobne paski. Dokładnie wymyte pory krajemy wzdłuż […]
Surówka z rzodkiewek ze szczypiorkiem
Surówka z rzodkiewek ze szczypiorkiem-przepis na surówkę z rzodkiewek- rzodkiewki Surówka z rzodkiewek ze szczypiorkiem Składniki: 50 rzodkiewek, 10 dkg świeżego szczypiorku, sól oraz 15 dkg gęstej śmietany. Umyte rzodkiewki kroimy w plasterki, dodajemy drobno pokrajany szczypiorek, solimy i zalewamy gęsta śmietaną . Surówka z rzodkiewek ze szczypiorkiem to […]