Przepisy na dodatki do zup

Grzanki z bułki

Składniki: 50 dkg czerstwej bułki, 3 dkg masła

Czerstwą bułkę rozdrabniamy ostrym nożem a następnie wsypujemy cienką warstwę na blachę. Stopionym masłem polewamy grzanki i wstawiamy do piekarnika pamiętając żeby od czasu do czasu potrząsnąć blachą mieszając w ten sposób grzanki. Dobrze wysuszone grzanki są lekko zarumienione i chrupiące.

Łazanki

Składniki: 35 dkg mąki, 2 jaja, 6 dkg wody, sól.

Przygotujemy ciasto jak na makaron tzn. w nasypanej na stolnicy mące robimy dołek a następnie wlewamy wybite jaja i wodę i zarabiamy ciasto. Wygniatamy je dokładnie wyrabiając rękami a następnie rozwałkowujemy. Przeschnięte płaty ciasta zwijamy w rulony o szerokości 8 cm które kroimy na paski o szerokości 2 cm a te z kolei kroimy w poprzek na kwadraciki – łazanki. Pokrojone łazanki rozrzucamy na stolnicy aby przeschły. Łazanki gotujemy we wrzącej wodzie mieszając aby się nie skleiły.

Kluski parzone

Składniki: 50 dkg wody, 12 dkg masła, 25 dkg mąki, 5 jaj, sól.

Zagotowujemy wodę z masłem a następnie odstawiamy z ognia i wsypujemy mąkę. Drewnianą łyżką dokładnie rozbijamy grudki mąki oraz ucieramy ciasto podgrzewając aż stanie się gęste. Odstawiamy z ognia i po lekkim przestudzeniu dodajemy po jednej sztuce jaja i wyrabiamy ciasto. Kluski kładziemy metalową łyżką do wrzącej osolonej wody. Gotujemy jednorazowo w naczyniu taką ilość klusek aby swobodnie pływały. Podajemy jako dodatek do zup oraz jako samodzielną potrawę.

print
 

Tags

Kategorie dań

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*