Przepisy kulinarne oraz rady praktyczne w zakresie żywienia – polskie suplementy diety -praktyczna kuchnia polska -blog kulinarny będący skarbnicą najlepszych przepisów na proste sprawdzone dania
Kartofle to jedne z najczęściej przyrządzonych potraw z warzyw, które pozwolą wyżywić rodzinę i zmniejszyć kłopot co ugotować na obiad. Ziemniaki nadziewane z suszonymi grzybami to mało znane ale bardzo łatwe w wykonaniu i smaczne danie na różne okazje i spotkania. Ziemniaki gotujemy jak inne warzywa pod przykryciem i w ten sposób skracamy czas gotowania.
Suszone grzyby gotujemy w niewielkiej ilości wody, aby pod koniec gotowania zostało 0,5 litra wywaru. Następnie odcedzone z wywaru grzyby przepuszczamy przez maszynkę lub bardzo drobno siekamy nożem. Cebulę pokrojoną na drobną kostkę podsmażamy w tłuszczu. Cebulę, posiekane grzyby oraz jajo mieszamy razem i dodajemy sól i pieprz do smaku. Ziemniaki obieramy i wydrążamy w nich środki a następnie obgotowujemy w słonej wodzie. W powstałe po wydrążeniu otwory nakładamy nadzienie i układamy ziemniaki w jedną warstwę w rondlu i podlewamy kilkoma łyżkami z grzybów a następnie dusimy do miękkości. Z mąki i masła robimy jasną zasmażkę i rozprowadzamy wywarem z grzybów a następnie dodajemy śmietanę. Pod koniec duszenia zalewamy ziemniaki sosem. Podajemy drobno posiekaną zieleniną z surówkami. Tak przygotowane ziemniaki możemy również piec w piekarniku