Ziemniaki nadziewane suszonymi grzybami – Wyjątkowe danie na każdą okazję

Smakowite ziemniaki nadziewane suszonymi grzybami – Przepis krok po kroku

Nasz przepis na ziemniaki nadziewane suszonymi grzybami to połączenie intensywnego smaku grzybów z delikatnością ziemniaków. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować to wyjątkowe danie, które zaskoczy Twoje podniebienie!

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 50g suszonych grzybów (np. borowików)
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki tartego sera (opcjonalnie)
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji

Instrukcje (kilka kroków):

  1. Rozpocznij od namoczenia suszonych grzybów w letniej wodzie przez około 30 minut, aż staną się miękkie. Następnie odcisnąć je z wody i drobno posiekać.
  2. W międzyczasie uprzednio umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, około 20-25 minut. Po ugotowaniu ostudzić i przekroić wzdłuż na pół, wydrążając delikatnie miąższ, pozostawiając “łódeczki” ziemniaczane.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i smażyć, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Dodać przeciśnięty czosnek i podsmażać przez kolejne 1-2 minuty.
  4. Dodać posiekane grzyby i smażyć przez kilka minut, aż zaczną wydzielać swój aromat. Doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
  5. Wymieszać wydrążony miąższ ziemniaczany z nadzieniem grzybowym. Dodatkowo, ewentualnie można dodać 1 łyżkę tartego sera dla wzmocnienia smaku.
  6. Delikatnie napełnić “łódeczki” ziemniaczane przygotowanym nadzieniem.
  7. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć połówki ziemniaków z nadzieniem. Wlać bulion warzywny do naczynia, aby ziemniaki były wilgotne podczas pieczenia.
  8. Zapiec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 20-25 minut, aż ziemniaki nabiorą złocistej barwy.
  9. Podawać posypane świeżą natką pietruszki jako dekorację.

Ziemniaki nadziewane suszonymi grzybami to smakowite danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Kombinacja aromatycznych grzybów i kremowych ziemniaków sprawi, że to danie stanie się ulubioną pozycją na Twoim stole. Wypróbuj nasz przepis już dziś i ciesz się wyjątkowym smakiem!

print
Wydruk przepisu
Ziemniaki nadziewane z suszonymi grzybami
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Suszone grzyby gotujemy w niewielkiej ilości wody, aby pod koniec gotowania zostało 0,5 litra wywaru. Następnie odcedzone z wywaru grzyby przepuszczamy przez maszynkę lub bardzo drobno siekamy nożem. Cebulę pokrojoną na drobną kostkę podsmażamy w tłuszczu. Cebulę, posiekane grzyby oraz jajo mieszamy razem i dodajemy sól i pieprz do smaku. Ziemniaki obieramy i wydrążamy w nich środki a następnie obgotowujemy w słonej wodzie. W powstałe po wydrążeniu otwory nakładamy nadzienie i układamy ziemniaki w jedną warstwę w rondlu i podlewamy kilkoma łyżkami z grzybów a następnie dusimy do miękkości. Z mąki i masła robimy jasną zasmażkę i rozprowadzamy wywarem z grzybów a następnie dodajemy śmietanę. Pod koniec duszenia zalewamy ziemniaki sosem. Podajemy drobno posiekaną zieleniną z surówkami. Tak przygotowane ziemniaki możemy również piec w piekarniku
 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*