Gęś lub kaczka duszona z warzywami – przepisy kulinarne

Gęś lub kaczka duszona z warzywami

przepis na kaczkę, przepis na gęś

  • Pół gęsi lub kaczka
  • 3 dkg tłuszczu
  • 1 kg różnych warzyw (bez buraków)
  • 5 dkg cebuli
  • 15 dkg śmietany
  • 3 dkg mąki
  • 10 dkg przecieru z pomidorów
  • sól

Pól gęsi lub całą kaczkę krajemy jak na paprykarz (wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek na 4-5 kawałków). Pokrajane mięso oprószamy solą i mąką. Obsmażamy na tłuszczu i przekładamy do płaskiego garnka. Warzywa: marchew, seler, pietruszkę, kapustę, zieloną fasolkę i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do podduszonego mięsa i razem z mięsem dusimy do miękkości. W miarę wyparowywania sosu uzupełniamy go wywarem lub wodą. Gęś lub kaczka duszona z warzywami to doskonała potrawa na wyśmienity obiad.

Nauczmy się prawidłowego przyrządzania potraw mięsnych.

Mięso jest jednym z najcenniejszym produktem spożywczym. Przyrządzając potrawy z mięsa musimy zastanowić się nad jego najwłaściwszym użytkowaniem. Smak i zapach mięsa powodują, że inne produkty razem z nim ugotowane są smaczniejsze. Tę właściwość mięsa wykorzystujemy w przyrządzaniu potraw półmięsnych. Mięso przyniesie korzyści naszemu organizmowi nie wówczas, gdy zjemy raz od święta duży kawał, lecz gdy dodamy częściej małe jego ilości do potraw mącznych czy jarzynowych. Mięso surowe spożywamy bardzo rzadko i to najczęściej, jako lekarstwo, na przykład wątrobę, która zawiera w stanie surowym składniki leczące blednicę, czyli anemia. Składniki te przy gotowaniu ulegają zniszczeniu. Mięso gotujemy, smażymy, pieczemy lub dusimy. Nieumiejętne przyrządzanie mięsa traci dużo  zawartych w nim składników odżywczych. Aby temu zapobiec, należy przestrzegać wskazówek podanych przy poszczególnych przepisach.

Mięso duszone

Mięso duszone przygotowujemy z mięsa pochodzącego ze sztuk starych, a więc z mięsa “żylastego”. Mięso duszone możemy przyrządzać w dużych kawałkach( pieczeń), w kawałkach porcjowych(zrazy bite), w małych kawałkach(gulasz) oraz z masy mielonej (zrazy, klopsy, duszone w sosach). Mięso duszone podaje się w sosie naturalnym ( w którym się dusiło) lub też dodaje się do sosu śmietanę, pomidory. Śmietanę do sosów podajemy pod koniec duszenia. Przepis na kaczkę. Przepis na gęś.Anemia

kotlety schabowe z cebulą

print

2 comments on “Gęś lub kaczka duszona z warzywami – przepisy kulinarne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Show Buttons
Hide Buttons